Könnyűszerkezetes falak 1. – érhetően

Nem mindenkinek mi építjük a könnyűszerkezetes falait, a házát (szerencsére 🙂 ), emellett tényleg jónéhány hozzáértő kollégát vagyok szerencsés ismerni ebben a műfajban.

Van azonban egy olyan réteg is, akik vagy maguk akarnak ennek nekifogni (bizonyos ismeretek és szerszámok nélkül ez azért kaland….), vagy csupán megrendelői oldalról is érdeklődnek arról, hogy most mi és hogyan lesz akkor.
Mivel hűvösre fordult odakin és ilyenkor már a következő szezon épületeinek műszaki előkészítése a fő programom, a CAD előtt üldögelve kedvem támadt a maradék szabadidőmben építeni az érdeklődőknek – magyarázó rajzokkal.
Igyekszem folytatni – szabadidő kérdése – egészen a tetőig, a rétegrendekig, szigetelésig. Aztán egyszer a rajzok mellett talán video is terem……
Vágjunk bele!

könnyűszerkezetes falak
Falváz a felső- és zárópalló nélkül, blokkolással

Az első látnivaló a falvázunk alapja, valamint a könnyűszerkezetes falak, a függőleges elemek, vagyis a stud-ok. Az alsó fekete csík a nedvesség elleni szigetelés akar lenni, ezen fekszik a vízszintes, ún. indítópalló. A stud-ok ebből indulnak felfele, szigorúan egyforma távolságban.

A magyar építési gyakorlatban ez a méret 625 mm, ezt a képzeletbeli kiosztást nevezzük raszternek. A stud-ok teteje még nincs (rajzban) lezárva, viszont valahol 1250 mm magasságban ezek a függőlegesek össze vannak kötve: ez a blokkolás, vagy blokksor.
Ezeknek az elemeknek mindjárt három funkciója is van:
1. Merevítik a stud-okat, bizostják őket tekeredés ellen is
2. A későbbi borítás (pl. OSB) kap egy plusz, vízszintes rögzítési vonalat
3. A falszerkezetünkben tképpen égéskésleltető “dobozokat” hozunk létre
Tudom, hogy anyag, meg munka, meg “minekaz”, de ne hagyjuk ki a blokksorokat a falainkból!
Ráadásul nem ez az egyetlen blokkolási vonalunk, a többit akkor, ha odaértünk.

Leave a Comment