A könnyűszerkezet ára és a hiedelmek

Mennyibe is kerül egy könnyűszerkezetes épület? A könnyűszerkezet ára reálisan.
Hosszú a hétvége, megint bepattant egy ilyen megkeresés. Ugye nekem meg jön a szokásos válaszom: attól függ….. Mivel a Facebook oldalunkra nem ugyanazok látogatnak, akik benéznek ide a Blogba, így érdemesnek találtam ide is betenni az erről szóló kis írást.
Érdekes piaci szegmensek vannak ezen a területen és ez elsősorban a terjengő legendák hibája: könnyűszerkezetest építek, mert az jóval olcsóbb! Nem, nem lesz jóval olcsóbb!
Egy épület árát (és minőségét) nem a technológia határozza meg elsősorban, hanem a műszaki tartalom, az ahhoz felhasznált anyagok minősége és hát igen, a kivitelezés színvonala.
Bontott, vagy másodosztályú falazóelemekből, barkácsáruházas ablakokkal, helyszínen, szemre kevert betonnal, gödörben oltott mésszel, Pista bácsival, aki betanított kőművesként ment nyugdíjba, nos ezekből egészen kedvező árfekvésű téglaházat lehet kihozni. Nyilván a létrejött minőség nem lesz mindenben azonos a szomszédban emelt, korszerű falazóelemekkel épített, számlás, felelősségbiztosításos építési vállalkozóval végzett munkával.
Minőségi anyagokból és elemekből, tisztességesen tervezett műszaki tartalommal és kivitelezéssel vajjon mitől lenne nagyságrendekkel olcsóbb egy könnyűszerkezetes épület?
Van nyilván néhány apróság: például a technológiai időkkel (beton kötése, vakolat száradása, stb.) sokat lehet megtakarítani -időből. Ha az idő pedig pénz……
Szóval van egy piaci szegmens a könnyűszerkezetes technológián belül is, akikben még él a félár legendája. Ha cáfolom, akkor “szakmailag hülye” vagyok, meg nyerészkedő, mert éppen tegnap járt ott egy brigád, félárat mondtak. Hála az égnek, ahol egy kiszolgálásra váró piaci terület van, ott megjelennek az ezt kiszolgálók is: gmailes, számlamentes rohambrigádok, akik nem kevesebbet állítanak, minthogy lehet ugyanakkora kenyeret sütni feleannyi lisztből is…..kereslet-kínálat szerencsés találkozása.
Nagy örömömre van azonban egy olyan réteg is, akik minőségközpontúak, együtt ragaszkodunk a műszaki tartalomhoz, akik talán a Télapóban is jobban hisznek, mint a “félárú” családi házban. Tervekkel keresnek meg, ötször egyeztetünk, kétszer-háromszor személyesen találkozunk, ebből legalább egyszer ott van a tervező is. Lehet korrekt árakat számolni, anyagszükségletet, munkaórát, munkadíjat.
Ők a (potenciális) ügyfeleink.

2 thoughts on “A könnyűszerkezet ára és a hiedelmek”

  1. Pingback: canadianpharmaceuticalsonline.home.blog

Leave a Comment