generálkivitelezési 1 x 1

Gyakran előfordul, bár írok a Facebookon is erről, hogy generálkivitelezőt keresnek bennünk/rajtunk.
Vagyis olyan vállalkozásra van szükség, ami a mélyépítési és alapozási munkáktól a festésig és a villámhárító felszereléséig mindent megcsinál.
Nehéz ügy ez, gondoljunk csak bele és kezdjünk el számolni: milyen szakfeladatok adódnak egy átadott üres telken történő kezdéstől addig, míg a bejárati járda térkövei közé besöprik a homokot. Hányféle szakma, szakértelem szükséges ahhoz, hogy minden – szakszerűen – a helyére kerüljön az épületben?
Bár Leonardo már 500 éve halott, vannak még, akik hisznek a polihisztorokban (a Télapó valószínűbb!), a mindenhez IS értő szakiparban.
Minden szakterület más-más szaktudás, különböző célszerszámok, gépek, anyagismeret. Ha hasonlítani akarnám, akkor azt mondanám, hogy orvosból is elég lenne egyféle, de van kardiológus, sebész, gégész, belgyógyász, mert amivel foglalkoznak, az egy picit összetett munka. Bár mindegyik munkásruhában van (fehér köpeny), egy vakbélműtétet inkább a sebész csináljon, mint a szemészorvos.
Ráadásul az építkezéseken megjelenő, mindenhez értő “ezermester” kollégáktól számlát sem nagyon érdemes várni az elvégzett munkákról: az adott szakterületre jogosító vállalkozói tevékenység végzésének feltétele a meglévő szakképesítésről szóló bizonyítvány……. Hiába készíti el – akár jól is – a kőműves kolléga a tetőt, ha nincs a hivatalos tevékenységi köreiben a tetőszerkezet építése, akkor számlát sem tud majd adni róla.
Akkor most mi legyen? Ki és hogyan fogja felépíteni a házat?

Nos, ha generálkivitelezőt kerestek (és saját magatok elzárkóztok a munkaszervezéstől és koordinálástól), akkor három lehetőségetek lesz:

1. Kerestek egy generálkivitelező céget. Ebből nincs sok, de azért előfordul. Ezek nem KKV-k lesznek, hanem nagyobb cégek, 7-8 főszakmával, benne 12-20-50 állandó szakemberrel, gépekkel, szállítóeszközökkel, saját logisztikával. Méretükből kifolyólag viszont nem valószínű, hogy elköteleződnek hetekre a kapacitásaikkal egy számukra “mikro” projektre, amikor annak a várható árbevétele kevesebb lesz, mint az alkalmazotti minimumlétszám havi járulékai.

2. Találtok a környéketeken egy olyan vállalkozót, aki a fenti háttérrel nem rendelkezik, de képes/hajlandó a saját környékén ismerős szakiparokat megszervezni az adott munkára. Tehát neki van kőműves, fűtésszerelő, burkoló, ács, gipszkartonos, stb. ismerőse/kollégája és tudja az adott projektre ezek munkáját koordinálni. Az ilyen organizáló “generálkivitelezők” működési köre viszont  80-100 négyzetkilométer, az ismeretségeik határa. Messzebb nehezebben vállalnak koordinációt, hiszen az ismerős szakiparok mennyisége (és utazási hajlandósága) a működési körüktől távolodva arányosan (exponenciálisan) csökken.

3. Talátok egy olyan vállalkozást 2-4 emberrel, akik mindenhez IS értenek, betonoznak, csempéznek, villanyt szerelnek, tetőt építenek, vizet szerelnek, mármint ők négyen. Az ilyen “generálkivitelezés”, vagy meghatározó része gyakran számlamentes, ezért jóárasított lesz ráadásul, ennek az okairól feljebb már írtam: ritka a polihisztor. Természetesen minden építtetőnek a saját döntése, hogy 8-12 szakiparral épít, vagy megbíz egy lelkes barkácsszakkört, akik nem vitathatóan rendelkeznek egy-két szakterületen képesítéssel, szakértelemmel, a többit pedig bevállalják a “láttuk, már, hogyan kell csinálni” alapján.

Mi nem vagyunk generálkivitelezők. Sem az első, sem a harmadik csoportba nem soroljuk magunkat. Ésszerű gyakorlati határok között glettelési, festési, homlokzatképzési munkákban segíthetünk (hozzuk a megfelelő szaktudással rendelkező kollégát), de egy építkezés mindenre kiterjedő összes szakipari feladatát nem tudjuk koordinálni Kőszegtől Dunakesziig.
Amúgy mi, a Woodstuff csapat tagjai afféle utazó vándorcirkuszos életét éljük: “felverjünk a sátrunkat” valahol, a következő kivitelezésünk helyszínén és csináljuk a dolgunkat, faszerkezeteket építünk. Utánaszámoltam: nagyjából tizenötezer négyzetkilométeren működünk! Ennek a saját profilunkba illeszkedően is megvan a maga logisztikája, de így viszonylag nagy területen vagyunk képesek megvalósítani azt a filozófiát, amit képviselünk: a könnyűszerkezetes építésben sok helyre elvinni a nyugati technológiát és munkakultúrát. Sajnálom, de továbbra sem tudunk alapot markolni, lábazatot betonozni és fürdőszobát csempézni, napelemet telepíteni, vagy gázkazánt bekötni. Egyszerűen azért nem, mert láttunk már ilyet (némelyiket csináltuk is, magunknak), de nem ez a szakterületünk, a képzettségünk, a gyakorlati tudásunk és leggyakrabban szerszámunk sincs hozzá.
Mi itt a Woodstuffnál nem értünk mindenhez. Sem mindenhez IS…. Faipari vállakozás vagyunk.

Egy könnyűszerkezetes épület megvalósítása 8-10 szakma, szakterület jelenlétét és hozzáértését igényli. Mi ebből egy, maximum kettő vagyunk. Kisebb épületeken (nyaraló, beépített terasz) időnként vállalunk külső szigetelést, belső glettelést-festést, de arra a feladatrészre is viszünk magunkkal festő, szigetelő szakembert.

Szóval akiknek könnyűszerkezetes rendszer kell, vagy faház, azoknak ittvagyunk. A pék süssön kenyeret, a szabó varrjon öltönyt, a fodrász csináljon frizurát. Az a pék, aki a kenyérért betérőnek hajvágást is ajánl……

Leave a Comment