Faházfelújítás 1.

Azok a 80-as évek….. egy pici telek, aztán jöhetett rá a nyaraló, a hétvégi ház.
Ebben az időben jelentek meg az akkori Csehszlovákiából és a hazai Erdért vállalattól a ma álló faházak vízpartokon, hegyekben, szőlődombokon.
Mivel faházfelújítással, az ilyen épületek bővítésével/korszerűsítésével foglalkozunk, hadd gondoljak ide – elsőre – néhány gyakorlati, általános dolgot erről.
A cseh Tátra, Kamilla, Éva (ilyen neveken futottak) elég maradandóra sikerültek. Ha szakszerűen lettek összerakva (főként a fogadósík vízszigetelése szokott a gyenge pont lenni), nagyobb károkat nem észlelünk. Itt általában a bővítés, szépítés, korszerűsítés az eredendő igény. Bővítésnél – öntartó, önhordó szerkezetekről lévén szó – a szerkezet mélyéig kell “belenyúlni”, de nem reménytelen a dolog.
Külön kategória a Multi 160 (tavaly kettőbe is belefutottunk), ez már majdnem emeletes, favázas épület, inkább a könnyűszerkezetes kategóriába tartozik, viszont remekül fejleszthető.
Az Erdért egykori faházai táblás, önhordó szerkezetek szeglemezes tetővel, rendkívül jó eredeti faanyagvédelemmel.
Itt a kölső csinostása (az idő vasfoga) és a belső tér átalakítása a legfőbb igény.
Persze mindegyik típusnak megvannak az elmúlt 40-50 év alatt felszedett tipikus hibái, de mi ezért vagyunk… 🙂
Alapkérdés a felújításkor, hogy mire szeretnénk használni majd a házikót?
Nyaraló (nyár, pici tavasz-ősz)?
Háromévszakos épület (tavasztól őszig, plusz pár téli nap karácsony táján)?
Itt akarunk lakni?
Különféle célok, ezzel együtt más-más technológia a felújítás is (például szigetelés….). Szerencsére ma korszerű(bb) anyagokkal tudunk hozzányúlni mindegyik típushoz, mint fél évszázaddal ez előtt. A Multi 160-as házak idején nem nagyon volt még PUR-hab és RAL beépítés, ezért azbeszt szigetelőcsík dukált az ablakok köré!
Külön mutatvány ezeknél a házaknál a tetőhéj: általánosságban ezek a szerkezetek nem bírnak el minden korszerű fedést, másrészt a rajtuk lévő régi héjazatok zöme hullámpala, vagy síkpala (és mindkettő veszélyes hulladék!).
Szóval reménytelen faház nincs, legfeljebb a típushibák jelentkeznek. Amúgy pedig anyag, technológia és hozzáértő kivitelező is van.
A legfontosabb viszont, az, hogy nézzük át együtt előre, a látottak alapján pedig bátran tervezhetünk.

Egy Tátra a Mátrában

Leave a Comment