Faházfelújítás 2.

Két ok is van, amiért a faházak felújítása a reneszánszát éli: egyrészt a legtöbb telepített (cseh és Erdért) házikó most jutott el az átlagos 25-40 éves korba, ideje van egy kicsit felújítani, szigetelgetni, átalakítani ezeket.
Másrészt egyre nagyobb az igény arra, hogy az eddig esetleg csak nyaralónak használt ilyen épületek tartósabban lakottak legyenek (gondoljunk csak a Covid alatti bezártság idején ilyen épületekbe “menekülőkre”).
Pár apróság, ha faházfelújításba fognánk:
Szerencsére a felhasználható anyagok tekintetében nagyot változott, korszerűsödött a világ az összeszerelések óta: külső-belső burkolatok, szigetelőanyagok, párakezelés és faanyagvédelem tekintetében tisztességes a választék. csak az igényeink (és a pénztárcánk mérete) szab határt a modernizálásnak és a bővítésnek.
Külön kérdés a fedőanyagok minősége és fajtája. Ezeket az épületeket műhelyekben gyártották, a tetőszerkezeteket pedig valami könnyű, egyszerű kis-, vagy közepes elemes fedésre méretezték. A cseh házak általában síkpalára, vagy bádogfedésre készültek, a legtöbb Erdért ház is elsősorban palára terveztetett. Az más kérdés, hogy a felméréseim során öt ilyen házból négyen hullámpalát találok: ennek egyrészt az akkori hiánygazdaság volt az oka, másrészt a mégegyszerűbb fedés. Sajnos most ezek mindegyike idejétmúlt, veszélyes hulladékként szolgál a tetőkön.
Éppen ezért, csere esetén ne nagyon fontolgassuk a kiselemes betonfedéseket (betoncserép), vagy a zsúfolt kerámiafedéseket (hódfarkú). Ha nem erősítjük meg a tetőszerkezetet, akkor most is valamilyen kiselemes, könnyű fedőelemben gondolkodjunk (zsindely, cserepeslemez, esetleg könnyű kerámiacserép).
Ezeknek a házaknak a hőszigetelése sem egyszerű: a kisebb cseh faházak (pl.: Tátra) belső terében a szarufák köze persze szigetelhető, de jelentős életteret vesz (venne) el az amúgy is szűkös tetőtéri szobákból. Ilyenkor egyértelműen a tetősíkon kívül felépített hőszigetelés a járható út a szarufák magasításával. Párazárás, páraáteresztés és átszellőztetés viszont ilyenkor is kötelező!
Kamillákkal, Évákkal (cseh faház típusok fantázianevei) már bátrabban tervezhetünk.
A függőleges falak szigetelése viszonylag egyszerűbb. Itt óvakodjunk a Sötét Oldal kísértésétől: EPS szigetelések, Drivyt-rendszerek ide nem jók, hacsak nem akarjuk gyorsan “kinyírni” a fa falunkat.
Egy szomorúság viszont nagy valószínűséggel lesz: a létező gyári belmagasságok miatt a földszinti, csupasz padlókra nemigen tudunk hatékony szigetelési rétegrendet felépíteni. A 4-5 cm lépésálló szigetelés és az azt záró 5-7 cm estricht már 10-12 centivel emelné a padlószintünket, az pedig egy átlagos faháznál már nem nagyon fér bele.

Bővebb látnivaló:
https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3D426349736199787%26id%3D108770557957708&show_text=true&width=500

Új, cserepeslemezes fedés és függőleges falszigetelés, íves faházburkoló külső burkolattal egy régi Tátrán

Leave a Comment