Faház szigetelés 2.

Az előzőekben (Faház szigetelés 1.) megbeszéltük a boronafalas cseh faházak külső hőszigetelésének első lépését: a függőleges falak burkolását. Tehát Tátra, Poklinec, Kamilla és párnafák, szigetelés, párazárás, burkolat.
Ezeknél a házaknál a tetősík szigetelése kicsit macerásabb. Míg a Kamillában (esetleg a Poklinecben) szigetelhetjük a szarufák közét is, a Tátránál olyan kicsi az élettér odafent, hogy ha még a szarufákat is bedobozoljuk, végképp megszűnik mindenféle komfortérzetünk a tetőtérben.
Ilyenkor jön a másik megoldás, a tetősík külső szigetelése.
Ezek a házak gerincszelemen nélkül készültek (mi, ha belenyúlunk, akkor szoktunk beépíteni, utólag), tehát a tetőszerkezet hosszirányú merevségét kizárólag a szarufákra felszegelt deszkaterítés biztosítja.
Ha ezt a helyén hagyjuk (kezeljük azért, ha lehet!), valamint a szintén gyári csupaszlemez (kátránypapír) borítás is ép, akkor nekiláthatunk.
A feladatunk annyi, hogy a deszkaburkolat felett, szigorúan a szarufák vonalában a szerkezetet megmagasítjuk. Használhatunk – a tervezett szigetelés vastagságának megfelelő – pallót, vagy két-három rétegben egymásra épített zárléceket (lánykori nevén a stafniról van szó).
Ezekbe a közökbe kerül a síkra a szálas-táblás szigetelés. A paplan ide megint nem lesz jó: lefele megrogy…..
A legfontosabb, hogy a függőleges szigetelésünk és a tetősík szigetelése összeérjen, csatlakozzon és átfedjék egymást, így nem alakul ki hőhíd.
Természetesen az így szigetelt tetőhéjat még zárjuk a szigetelés felett páraáteresztő fóliával, azután ellenlécezünk és jöhet a tetőfedés az adott anyagnak megfelelő technológiával: zsindelyhez OSB, kiselemes fedésekhez lécezés.
A megfelelő átszellőztetést – ellenlécek, illetve inkább “ellenstafnik” – ne felejtsük ki!
Ezzel együtt lesz hatékony a szigetelésünk odafent.
Egy 10 cm vastag szigetelést feltételezve, magasítással, ellenléccel, léccel, fedőanyaggal a tetőnk meg fog hízni egy kicsit: olyan 20 cm-rel lesz vastagabb-magasabb. Az oromdeszkáknál, oromképzésnél és az ereszek kialakításánál is ezt majd figyelembe kell vennünk.

Faház tetőszigetelése a tetősík magasításával

Leave a Comment