Faház szigetelés 1.

A faházfelújításnál már írtam az okokról, miért is népszerűek ma ezek a kérdések.
Egy faház szigetelése a felújításkor időszerű és célszerű, kezdjünk bele ebbe a témába is.

Ha arra ébredünk, hogy egy cseh faházunk van, a dolog akkor sem egyszerű, mert ezek a házikók is alapvetően kétféle falszerkezettel kerültek forgalomba. A Tátra, a Poklinec és a Kamilla ebből a szempontból édestestvérek; méretben ugyan mások, de a falszerkezetük kialakítása ugyanaz. A szigetelésben a különbség majd a tetősíknál jelentkezik, de a függőleges falak, valamint az oromfalak esetén ugyanaz a dolgunk.
E három típus mindegyike ún. boronafal: rövid, táblásított , 8 cm vastag elemekből áll, a profil kialakítása alapján gerendaház kinézetű. A sarkokon derékszögben összefűrészelt, összerótt kapcsolat biztosítja a falszerkezet merevségét. (Ezért rossz ötlet az álmoskönyvek szerint ezeket a túlnyúlásokat bármilyen slampos esztétikai okból, vagy – isten ments! – egy EPS szigetelés céljából levágni!)

Aki a faháza szigetelésébe vágna, annak éppen ezért néhány alapvető épületfizikai alapelvvel kell megbarátkoznia:
A hőszigetelés helye a külső, hideg oldalon van. Amikor kívülről szigetelünk, akkor tehát nem arról van szó csupán, hogy a lakótérből nem akarunk elvenni 10-15 centimétert, hanem a szigetelés hatékonyságáról is.
A hőszigetelésünket a külső oldalán is védeni kell: minél lazább szerkezetű egy anyag (tehát szigetel), annál jobban képes nedvesség felvételére. Ha pedig a szigetelésünk nedves(edik), akkor az eredeti funkcióját nem képes hatékonyan betölteni, ugyanakkor a szerkezetben pangó nedvesség komoly károkat is okozhat.

A szigetelés anyaga sem mindegy faházak, fafalak esetén. Extrudált szigetelőanyagokat (EPS) nem csupán azért nem építünk be a falba, mert tűzveszélyesek, hanem mert képesek valamennyi nedvességet felvenni és tárolni (lásd: pangó nedvesség). Ezekre a falakra táblás-szálas szigetelés való: bazalt- vagy ásványgyapot.

Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük, lassan alakul a megfelelő rétegrendünk. Az eredeti fa falakat kifele “felhízlaljuk”, vagyis a leendő szigetelésünk vastagságának megfelelő párnafákat építünk fel, ezeknek a közét tudjuk szigetelni, páraáteresztő réteggel zárni.
Aztán – ez szigetelésvastagságtól függő – a megfelelő ellenléccel ki kell/lehet hozni az új falsíkot az eredeti kinyúlások síkjába (lesz egy légrésünk) és már mehet is rá a faházburkoló, a hajópadló.
Használjnk az új burkolatra fát! Egyrészt kívülről is megőrizzük a házunk faház-jellegét, másrészt minden “jóárasított” barkácsolás (volt, aki fém trapézlemezt akart velem rátetetni a falra!- nem mi csináltuk meg végül…… 🙂 ) egy kicsit a brazil favellák felé tolja el ezeket a házakat ilyenkor.
Arra meg a bontott tégla/bontott OSB is megfelelő…….

A képen egy cseh boronafalas faház (Tátra, Poklinec, Kamilla) ajánlott rétegrendje és annak elhelyezése látható.

faház szigetelés
faház szigetelés rétegrendje

Leave a Comment