Faanyagvédelem

faszerkezetek, tetőszerkezetek gomba- és rovarkártevő mentesítése gyártói garanciával

Vállalkozásunk a XILIX GÉL FONGI + regisztrált, minősített kivitelezője. Munkáinkra a gyártó által biztosított garanciát adunk!

Xilix gél

kannában
20 literes, környezetbarát csomagolásban van jelen a piacon. Lakossági forgalmazásban nem elérhető, a szolgáltatásunk megrendelésével a Xilixet mi szállítjuk Önnek.

Xilix gél

A vegyszer gél állagú, tixotropikus anyag. Nem csepeg, nem folyik. Kisebb felületeken ecsettel, nagyobb felületeken szórással (airless) hordjuk fel.

Rovarkár gyorstalpaló

A megkeresés általában telefonon érkezik és mindig azzal, hogy “szú van”!
Aztán néhány gyors és megnyugtató kérdés után kiderül, hogy általában más a helyzet, a “vendégek” azonosítása pár apróság tisztázása után már online is sikeres.
Éppen ezért hadd tegyek ide egy-két példát a képek melletti leírással arról, mivel is van dolgunk, ha már bajba került a tetőszerkezetünk, a favázunk, a gerendáink.
A kár észlelése után egy alapos helyszíni felmérésre van minden esetben szükség, majd a legjobb megoldás következik: tervet készítünk az utókezelésre.
Mivel a Xilix gél regisztrált kivitelezője a Woodstuff, általában erre a vegyszerre alapozva kezdünk neki.
Nos, a leckék:

A képen a szúfélék családjába tartozó Kopogóbogár, vagy másnéven Halálórája (!) rágásképe. Igazából a közhasznlatban ő érdemli ki a szú-nevet.
A rágásképen láthatóak a még ép felületen megjelenő milliméteres nyílások. Az anyag belseje teljesen lisztállagú a megtámadott részeken, a fa minden részét jó étvággyal fogyasztják (cellulóz és lignin), vagyis teljesen megeszik a fát. Öreg hiba, hogy viszonylag száraz faanyagban is megélnek, de a nedvesebb környezetet jobban kedvelik.

Másik nézetből a rágáskép: a teljes anyagszerkezet megsemmisül a fertőzés helyén, csak liszt marad a fából.
A képen itt is jól láthatóak a felszíni, 1-1 milliméteres kirepülő nyílások. Ráadásul kis barátunk – fejlett rovar formájában – kirepülés előtt még visszafertőz.

c2

Itt ugye nagyobb a lyuk. Más a rovar is, ez a házicincér művész(be)kijárója.
Épületfában ő a leggyakoribb vendég, a feltárt károk jó részében a főbűnös. A nedves, kiszárítatlan, kezeletlen épületfával érkezik (kezeletlen = nem megfelelő és szakszerűtlen kezelgetés is!) a tetőnkbe, falainkba. A gyanusított alapból a kérgezetlen, hántolatlan faanyag, ugyanakkor a kolónia a nedves, frissen vágott, szárítatlan anyaggal is megérkezik az építkezésre.
Éppen ezért kezeletlen épületfát beépíteni tilos!
A megelőzés (megelőző kezelés) a legjobb, de figyelmetlenségből, spórolásból gyakran elmarad.
A peték a lárva-rovar ciklusukban 3-5-8 évet is leélnek a fában és közben esznek. Cellulózt a faanyagunkból, ez pedig a tetőnk, könnyűszerkezetben az épület váza is…..
Amikor ezeket a kis, 2-4 milliméteres nyílásokat látjuk, akkor a rovar már kifejlődött, a fában hagyta az újabb utódokat és keződik minden előről…..

A kis cicnérlyukak mögött így néz ki 2-3 cincérgeneráció munkája a faanyag felszíne alatt. Érdemes összehasonlítani az előző, a szúféléket bemutató rágásképpel. Itt nem válik minden falisztté, szépen elkülönülnek szálirányban a járatok, csak a fincsibb cellulózszerkezet tűnik el. Barátunk a nedvesebb anyagokokat (ott is a szijácsot) szereti, ezért a megfelelő épületfa kiválasztása, előkezelése nagyon fontos kérdés.
Ha bizonytalan, vagy kérdése van, akkor hívjon bátran és konzultálunk!

Amennyiben beütött a baj, utókezelésre van szükség a megfelelő anyagokkal és technológiával.

Lignotol égéskésleltető

Faszerkezetek égéskésleltetésére szolgáló készítmény. Hő hatására víz, lángot fojtó gáz és szigetelőhab keletkezik, amely megvédi a faanyagot a sugárzó hőtől és a tűz tovább terjedésétől.

Jelzése: B S1 D0 (B: tűzvédelmi osztály, S1: füstképződés gyenge, D0: égve csepegés nincs)

Vállalkozásunk faszerkezetek, tetőterek égéskésleltető kezelésével is foglalkozik. A szolgáltatás utókezeléssel is igénybe vehető.

Az idő pénz, az Öné és a miénk is. A szakértelem szintén. 
Haladjunk céltudatosan együtt a feladat megoldásában!

Tisztelt érdeklődő! Amennyiben szüksége van valamelyik faanyagvédelmi szolgáltatásunkra, úgy kérjük, használja a fenti ajánlatkérő gombot, vagy írjon nekünk az info@woodstuff címre!
  • Az Ön megrendelését e-mailben visszaigazoljuk
  • Fizetési kötelezettsége a teljesítés után, illetve a megrendelt dokumentumok (akár elektronikus) átvétele esetén keletkezik
  • A megrendelt és teljesített tevékenységekről minden esetben átutalásos számlát küldünk Önnek
  • A helyszíni felmérésünk és anyagszámításaink árát a kivitelezésünk esetén az árból levonhatja
  • Személyes megjelenést igénylő megrendelése esetén egyeztetünk Önnel annak kölcsönösen megfelelő időpontjáról
  • Valamennyi munkánkról teljesítménynyilatkozatot, a Xilix védőszeres kezelésről gyártói garanciát adunk

Ne feledje:

Bármilyen kérdése van, keressen minket e-mailben, vagy telefonon! Nézzen be hozzánk a Facebookra is!