A könnyűszerkezetes falak

#könnyűszerkezetes épületeket mi is építünk néhány évtizede, kialakult gyakorlatok vannak, ugyanakkor ennek a módszernek az őshazájából sem szakirodalom, sem gyakorlati tapasztalat nem jött át bőségesen. Nekem szerencsém volt, két, óceánon túli kollégával dolgozhattam Nyugat-Európában; először pislogtam, aztán gyakoroltam, ma már terjesztem és alkalmazom itthon.

Észak-Amerikában ezeket az épületeket – extrém kivételekkel – azonos szelvényből építik, ez többnyire “two by six” vagy “two by eight”, az első a mi tizenkettes, a második a húszas pallónknak felel meg. Igen, az egész szerkezetet, indítópallótól a tetőig…..A keret függőleges elemei – a stud-ok – jellemzően 16 inch-es sűrűségben (416 mm) állnak, ez a mi gyakorlatunkban azt jelenti (jelentené), hogy az OSB burkolat táblái nem három, hanem négy stud-ra támaszkodnak…. A mi 625-ös kiosztásunk az amerikai 24 inch-es szabvány lenne, de az ott speciális szerkezet már. Ezt a szabályos kiosztást – 416 vagy 625 – nevezzük raszternek. Egy egyszerű frame így – a kiosztástól függetlenül – itthon is ugyanúgy néz ki. A különbségek a falnyílások-nyilászáró helyek kezelésében vannak.

A szerkezeti megoldásokról itt lehet többet olvasni, látni: https://www.jlconline.com/training-the-trades/basic-wall-framing_o

A rajzon jól látszik, hogy áthidalónak élére állított szelvényt használunk, másrészt az áthidaló terheit nem a sorolt stud-okra terheljük (4-6 szeggel-facsavarral…..), hanem külön elemeken vezetjük le az indítópallóra. (Pókeresek előnyben: bubi, király, ilyen néven futnak az elemek!) Egy 60×60-as ablaknál is érdemes így dolgozni, de láttam már egyszerű, lapjával berakott pallóval és 6-8 huzalszeggel rögzített, 3 méteres garázskapu áthidalást is itthon, “természetesen” a normál, sorolt stud-okra terhelve. Én biztosan nem tartanám alatta az autómat.

Alap falszerkezet és nyílászáróhely kialakítás

Azt látjuk, hogy a “raszterben” álló függőleges stud-okat a nyílászárók beépítéséből kihagyjuk. Az ablakok és ajtók fogadó kereteinek külön fogadószerkezete van a falon belül. A “cripple”-k a nyílás alatt és felett tartják a rasztert, vagyis a külsö burkolás vázát folyamatosan és méretpontosan biztosítjuk.
Fontos, hogy a “header”, vagyis az áthidaló nem egy vízszintesen berakott palló, hanem élére állított szelvény. Pontosabban nem egy szelvény, hanem a falszerkezet vastagságának megfelelően összeforgatott, a szegelési/csavarozási rendben előírtaknak megfelelően egymáshoz rögzített szelvényköteg.

Az ablak- és ajtónylások kialakításáról egy kis videó, ezen jól látható, hogyan csinálják ezt odaát a kollégák. Egy kis framing carpentry job a gyakorlatban:

Leave a Comment