A blokkolás

Sokfelé járva, sok kolléga, vagy építtető oldalát nézegetve ezt látom a legtöbbször. Mármint a blokkolás hiányát.
Hogy ez anyag- és/vagy munkatakarékosságból”felejtődik el”, azt sosem tudom eldönteni, de az biztos, hogy a hagyományos, minőségi könnyűszerkezetes épületekből ez sosem marad ki.

Igazából három okból blokkolunk:
Az első a tűzvédelem. A könnyűszerkezetes falunkat a blokkolással több, vízszintesen lehatárolt blokkra osztjuk, megakadályozva ezzel azt, hogy a stud-ok közötti térben feláramlások alakuljanak ki. Így, ezekkel a “kazettákkal” égéskésletető blokkokat hozunk létre.

A második ok szerkezeti. A studok hosszú szárai közé, azonos szelvényből beépített blokkok segítenek megelőzni a palló szelvények csavarodását, valamint szerkezetileg merevítik a falat.

A harmadik indok a borítás. Az általános külső magasságok minimum egy OSB hosszúságot (2500 mm) igényelnek. Ha vízszintesen, ha függőlegesen OSB-zünk, a blokkok segítségével kapunk egy plusz rögzítési vonalat, ez pedig jelentősen növeli az összeszerelt fal, mint statikai egység összstabilitását.
Minimum két vonalban kell blokkolnunk: az OSB középvonalán, vagy a vízszintes lapok találkozásánál. A másik, szükséges blokkvonalunk a szarufák és a zárópalló találkozásánál van. Utóbbi blokksor funkciói ugyanazok: szerkezeti merevítés és tűzvédelem.
A skiccen látható az alsó blokkvonal, következetesen, a stud-ok között, nem megfeledkezve az ajtók-ablakok széleit meghatározó king-ekről sem.

Leave a Comment